Skriv ut denna sida

Sverige ökar stödet för Israels våld

Gunnar Olofsson 3 augusti 2012

Demonstration i byn Bil'in mot muren, bemöts med israeliskt våld. I all tysthet har EU beslutat att fördjupa samarbetet med Israel på en rad olika plan – i första hand ett 60-tal projekt inom 15 olika områden som handel, jordbruk, transporter och forskning. Beslutet kommer dagen efter att den israeliska regeringen beslutat att riva ytterligare åtta palestinska byar, och göra ytterligare 1.500 palestinier hemlösa – en händelse i raden av folkrättsbrott som nu blivit så vanliga att allt färre verkar bry sig.

För svensk del kommer beslutet att öka stödet till förtrycket efter ett sammanträde i Riksdagens EU-nämnd där inget av partierna, vare sig inom regeringen eller oppositionen, haft något att invända. Alla partier i Sverige, från höger till vänster, stöder idag uppenbarligen den rasistiska israeliska apartheidpolitiken.

I ett pressmeddelande skriver EU att avtalet visar hur ”stark och levande” relationen med Israel är, en relation som fokuserar ”inte bara på ömsesidiga intressen utan också väldigt mycket på värderingar”. En gemensam värdegrund som alltså innebär att fördrivning av palestinier från deras mark, byggande av olagliga judiska bosättningar, stängsel och murar, nedsågande av olivträd, förorening av mark och brunnar, arrestering och tortyr av palestinska barn, inspärrande utan rättegång och dom samt utomrättsliga avrättningar sammantaget är helt normalt och en politik som, enligt EU, utgör ”utan tvivel ett strålande exempel på demokrati i regionen”.

EU är Israels viktigaste handelspartner, vilket skulle kunna användas till påtryckningar mot Israel att avsluta ockupationen av arabiskt land, sluta upp med diskrimineringen av palestinierna och medverka till en rättvis lösning av flyktingfrågan. Något som över 200 organisationer inom det palestinska civilsamhället vid upprepade tillfällen krävt. Men EU väljer en annan väg – att uppmuntra Israels ockupation, bosättningspolitiken och brotten mot demokrati och mänskliga rättigheter.

Avtalet med Israel innebär att produkter tillverkade på ockuperad palestinsk mark – tvärtemot EU-domstolens uppfattning – kan saluföras som tillverkade i Israel. Något som gör det möjligt för oss konsumenter, som köper israeliskt, att direkt bidra till och stödja den rasistiska våldspolitiken. Varje israelisk tomat, varje avocado, varje SodaStream, allt israeliskt vi köper,  kan bli vårt lilla bidrag till rasism och apartheid. Våra politiska partier har tagit ställning.
Nu är det vår tur.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Debattör och medlem i Palestinagrupperna

Även ett besök i moskén är en kamp. Palestinierna tvingas visa sina ID, identifikationskort, för en israelisk vägspärr när de är på väg att be vid Al-Aqsa moskén i Jerusalem, den första dagen av den muslimska heliga månaden Ramadan nära Västbanken staden Ramallah. FREDAG 20 JULI, 2012.

Gunnar Olofsson