Skriv ut denna sida

Rasismen i Israel

Nils Lundgren 14 februari 2012

Gunnar Olofson: Om den nuvarande utvecklingen fortsätter kan tanken om en fredlig tvåstatslösning avskrivas. Istället kommer resultatet att bli en etniskt rensad judisk apartheidstat i hela Palestina – en källa till nya konflikter, lidande och död för samtliga parter under obestämd tid framöver. Ett sätt att förhindra detta är att stödja det så kallade BDS-initiativet

På väggen till det grekisk-ortodoxa klostret i Jerusalem har någon skrivit ”död åt kristna”, och en ”prislapp” har satts på klostret.

”Priset” har bestämts av ”Migrons Maccabéer”, en grupp som hänvisar till de judiska krigare som med våld expanderade de historiska judiska samhällena i Palestina, och märkningen skall utgöra ett straff för att den olagliga bosättningen på ockuperad mark, Migron, nu hotas av rivning.

Händelsen är en i raden av ökad rasism och intolerans i Israel under inflytandet av den nuvarande högerextrema regeringen. Nyligen röstade Israels högsta domstol för att behålla en lag som hindrar medborgarskap och varaktiga uppehållstillstånd för palestinier gifta med israeler. Giftermål är inte alls möjliga över religionsgränserna i Israel. Kravet på fullgjord militärtjänst för vissa arbeten och utbildningar - något som palestinierna är ”befriade” från - håller effektivt ute icke-judar från stora sektorer av samhället. I parlamentet har politiker, anförda av utrikesminister Avigdor Lieberman, föreslagit ”transfer”, det vill säga utvisning, av israeliska palestinier till arabländerna, obligatorisk trohetsed till Israel som ”judisk stat” och dödsstraff för kontakter med palestinska organisationer utanför Israel.

”Migrons Maccabéer”, en grupp som hänvisar till de judiska krigare som med våld expanderade de historiska judiska samhällena i Palestina

I Jerusalem fortsätter den etniska rensningen med rivningar av palestinska hem och inflyttning av judiska bosättare. Kristna och muslimer utsätts för bespottning och stenkastning av ungdomar när de passerar religiöst konservativa judiska områden. Vid de armeniska kvarteren i Jerusalem har en parkeringsplats, som tidigare var öppen för alla, nu blivit reserverad bara för judar. En majoritet av israelerna vill i olika undersökningar inte bo i bostadsområden blandade med palestinier, och många tycker att den ekonomiska krisen i Israel mycket väl kan lösas genom beslagtagande av ännu mer palestinskt land på Västbanken, och export av den egna befolkningen dit. Inget av de stora israeliska partierna erkänner något Palestina, och i regeringspartiet Likuds program står klart och tydligt att man aldrig kommer att erkänna någon palestinsk stat ”väster om Jordanfloden”, det vill säga på Västbanken.

Israeliska studenter reser i allt större utsträckning till Västbanken.

Ursprungligen var tanken att lära känna palestinierna och se fler sidor av konflikten, men idag ingår bara ett besök vid patriarkernas grav och ett museum i Hebron och syftet är, enligt Israels utbildningsdepartement, att ”stärka judiska traditioner bland unga människor i Israel” och ”fördjupa den historiska kunskapen”, och inte att motverka ockupationen.

Om den nuvarande utvecklingen fortsätter kan tanken om en fredlig tvåstatslösning avskrivas, och resultatet kommer att bli en etniskt rensad judisk apartheidstat i hela Palestina – en källa till nya konflikter, lidande och död för samtliga parter under obestämd tid framöver. Ett sätt att förhindra detta är att stödja det så kallade BDS-initiativet, undertecknat av över 200 organisationer inom det palestinska civilsamhället, med krav om bojkott, avinvesteringar och sanktioner riktade mot Israel tills landet ger upp sin ockupation av arabiskt land, inför lika rättigheter för alla medborgare och tillåter flyktingarna att återvända.

De som på allvar bryr sig om demokrati och mänskliga rättigheter i Palestina måste stödja det palestinska icke-våldsalternativet. Kräva att Sveriges samarbete med Israel inom försvar, handel, vetenskap, kultur och idrott tills vidare upphör. Bojkotta israeliska varor!

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Debattör och medlem i Palestinagrupperna